SHKM Baník Hodonín
Zeleno-černí uhasili Plameny a tříbodovým vítězstvím si zajistili třetí místo, na soupeře pro playoff ale musí čekat do soboty
Zeleno-černí uhasili Plameny a tříbodovým vítězstvím si zajistili třetí místo, na soupeře pro playoff ale musí čekat do soboty
A-Tým
6.3.2024

I bez dvou členů elitní formace a bez golmanské jedničky dokázali hodonínští hokejisté odvézt ze žďárských Bouchalek všechny body a zajistit si kolo před koncem konečné třetí místo v tabulce východní druholigové skupiny. O góly zeleno-černých se na Vysočině postarali Petr Krejčí, Denis Zaichyk, Tadeáš Talafa a do prázdné branky přidal pojistku Matěj Novák. Ondra Dolíška se své role náhradníka v brankovišti zhostil více než dobře a čtyřiatřiceti zákroky pomohl k vítězství 4:2. Bohužel, i dnes počítáme i ztráty. Utkání po zákrocích soupeřů nedohráli David Polesný a Jakub Sajdl.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
43. kolo, středa 6.3.2024
SKLH Žďár nad Sázavou - SHKM Baník Hodonín
ZNS
2:4
(0:1, 0:0, 2:3)
HOM
Branky a nahrávky: 54. Půhoný (Jícha), 59. Půhoný (Pleva) - 3. Krejčí (Sedlák), 52. Zaichyk (Dobiáš, Laciga), 55. Talafa (Laciga, Dobiáš), 60. Novák (Talafa, Mach). Rozhodčí: Maťašovský - Kalina, Augusta. Vyloučení: 4:4, navíc Dušek (ZNS) 5+OK. Využití: 1:2. V oslabení: 1:1. Střely: 36:29. Diváci: 520. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.
Sejpal (Sláma) - Půža, Wasserbauer (A), Pleva (C), Grauer, Beran, Ludvík J. - Půhoný (A), Kadleček, Dušek - Picka, Jícha, Rohlík - Polodna, Ludvík T., Chlubna - Maštera, Gregar. Trenér: Milan Řehoř.
Dolíška (Holík) - Talafa, Sedláček, Polesný (A), Rauš (A), Švejda, Stuchlík, Němec - Matěj, Laciga, Dobiáš - Weintritt, Mach, Dobiáš - Sajdl (C), Zaichyk, Bachánek - Krejčí, Sedlák, Huňady J. Trenér: Aleš Bachánek.

Komentář k zápasu



Úvod zápasu na Bouchalkách patřil Jihomoravanům, kteří se už ve třetím minutě ujali vedení. Sedlák vyhrál v útočné třetině buly, následně poslal zadovkou puk zpoza branky mezi kruhy, kde byl připravený Petr Krejčí a ten nabídnutou šanci proměnil v první gól dnešního utkání. V polovině první části musel po tvrdém střetu opustit hřiště za pomoci spoluhráčů obránce David Polesný a pro hodonínského zadáka tímto momentem dnešní zápas nakonec také skončil.

V závěru první části se do několika slibných šancí dostal domácí tým, ale Dolíška v brance Baníku chytal jistě a vytáhl i několik velmi dobrých zákroků. V samotném závěru úvodní dvacetiminutovky se domácí hráči krátce radovali z vyrovnání, jen že puk po dorážce jednoho z hráčů v černo-červeném dresu přešel brankovou čáru až po siréně ukončující první část hry.

Ve druhé části zvonila dvakrát branková konstrukce, nejprve za levá tyč za Dolíškou, poté po Raušově nenápadně střele i spojnice za Sejpalem, skóre se ale v prostřední dvacetiminutovce ani jednou neměnilo. A neměnilo se ani v sedmé minutě závěrečné třetiny, kdy byl v brejku ve vlastním oslabení faulován Novák, který se rozjel i k nařízenému trestnému střílení, ale domácí golman tento souboj vyhrál.

Zlomový moment zápasu nastal v jedenapadesáté minutě, kdy domácí Dušek vyfasoval za bodnutí koncem hole trest do konce zápasu a zeleno-černí měli k dispozici pětiminutovou přesilovku. Tu se hostům podařilo využít už po 76 vteřinách, kdy po krásné přihrávce přes celé pásmu našel Dobiáš Lacigu. Jeho pokus ještě dokázal Sejpal vyrazit, ale na dorážku nehlídaného Denise Zaichyka už dosáhnout nemohl.

Ve snaze odskočit do tříbrankového trháku pak ale Baník zapomněl na Jiřího Půhoného, který dostal pas za obranu a svůj brejk přeměnil ve snižující trefu. Jihomoravané ale pětiminutové domácí vyloučení ještě jednou gólově ztrestali. Na modrou dostal nabito Tadeáš Talafa a jeho bomba z první se zastavila až o síťku v domácí brance.

Plameny ale nic nevzdaly a minutu a půl před koncem v přesilové hře snížil Jiří Půhoný svou druhou dnešní brankou na 2:3 z domácího pohledu. Drama ale odmítl Matěj Novák, který Při domácím risku bez brankáře poslal padesát vteřin před koncem puk přes celé kluziště do opuštěné žďárské branky. Baník se tak mohl po závěrečné siréně radovat z šestadvacátého vítězství v letošní sezoně, které znamená, že zeleno-černí zakončí základní část na třetím místě.


Ohlasy trenérů

Jiří Plachý (Žďár nad Sázavou):
Zhodnotit dnešní zápas a nebýt v emocích, to asi ani nejde! Dvě třetiny i přes to, že jsme prohrávali nula jedna jsme plnili, co jsme si řekli, že na Hodonín platí. Šance jsme si vytvořili a věřili jsme, že nám tam určitě musí něco padnout. Takhle jsme vstoupili i do té třetí třetiny. Jenže co se potom dělo, nevím. Pětiminutové vyloučení zásadně ovlivnilo zbytek zápasu. Nechápu proč na posledních deset minut rozhodčí zcela změní metr, kterým utkání posuzuje. Dvě třetiny se odvíjely ve zcela jiném posuzování zákroků. S výsledkem už nic neuděláme. Teď den volna, v pátek trénink kde si k utkání něco řekneme, rozebereme si chyby a připravíme se na Opavu. V pátek si předehrává zápas Jičín a v sobotu, už budeme vědět o jaké příčky v posledním zápase ZČ hrajeme. (zdroj: hokejzr.cz)

Aleš Bachánek (Hodonín):
Chtěli jsme hrát především pečlivě zezadu a hlídat si předbrankové prostory, ze kterých nám v minulém zápase soupeř dával góly. To se nám dařilo a v obranné fázi jsme hráli dobře. Měli jsme ze začátku trochu problém se založením, ale když jsme změnili systém tak už to fungovalo lépe. Dali jsme pěkný gól, měli jsme i nějaké šance, po kterých jsme mohli po první třetině vést i o víc gólů. Druhá třetina byla z obou stran rozháraná a moc šancí k vidění nebylo. Ve třetí už to bylo hodně zákeřně. Šli do nás, chtěli nás dohrávat, takže jsme si řekli, že to budeme hrát jako v playoff, budeme dávat puky ven a hrát na to, abychom nedostali branku. A především abychom se nezranili. Závěr byl divoký i kvůli vyloučením, ale vítězství jsme si nakonec pohlídali. Výborně zachytal Ondra, který byl v těžké situaci, ale popasoval se s tím na jedničku. Bohužel i odsud odjíždíme se dvěma zraněními. Snad se z toho kluci do playoff dostanou. Uvidíme, v jaké sestavě vlastně pojedeme v sobotu do Valmezu.

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...