SHKM Baník Hodonín
Předseda SHKMm Petr Srnec poskytl rozhovor Hodonínskému deníku
Předseda SHKMm Petr Srnec poskytl rozhovor Hodonínskému deníku
A-Tým
15.7.2010

Předseda SHKm G-mont Hodonín Petr Srnec se společně s Hodonínským deníkem ohlédl za loňskou povedenou sezonu, ve které sedmáci skončili na Mistrovství republiky druzí a starší dorost postoupil z krajské soutěže do první ligy.

autor:
Redakce
Sdílejte článek
 
MINIHOKEJ. "Začnu od těch nejmenších, protože i oni se již zapojili do soutěžních turnajů v minihokeji prvních a druhých tříd. V těchto ročnících se nám sešli velice šikovní kluci, kteří poráželi své vrstevníky z jiných oddílů, a po doplnění dalšími budou i nadále hokejově růst," říká Petr Srnec. Jen pro informaci, i ve třetí třídě se hrála dlouhodobá i turnajová soutěž v minihokeji, což je hra pouze v jedné třetině. „I tento ročník chlapců je velmi kvalitní, což potvrzoval výsledky v minulé sezoně, ale hlavně na závěrečném, silně obsazeném, turnaji,“ uvedl Srnec.

Borci ze čtvrté třídy hráli dlouhodobou soutěž již na celé hřiště. Výsledky se však do tabulky nezapočítávaly. „Je to kvůli tomu, aby kluci ještě nebyli tolik svázáni taktikou a na ledě si vyzkoušeli herní činnosti,“ pravil šéf hodonínské mládeže.

ŽÁKOVSKÁ LIGA. Žákovské ligy se zúčastnily ročníky páté až osmé třídy. „Páťáků a šesťáků máme bohužel mámo,“ přiznal Srnec. Za to kluci sedmých tříd potvrzují svoji kvalitu několik let a v minulé sezoně ji stvrdili zatím největším úspěchem celé novodobé historie mládežnického hokeje v Hodoníně, když na Mistrovství České republiky v Praze skončili druzí. „Osmáci zase pravidelně obsazují přední místa v moravské skupině žákovské ligy. Někteří si v tomto roce dokonce vyzkoušeli extraligu mladšího dorostu, kterou se nám i přes velkou snahu kluků, kteří odehráli spoustu vyrovnaných utkání, nepodařilo udržet. Objektivně musíme přiznat, že na tak kvalitní soutěž dlouhodobě nemáme potřebnou základnu, ať již ekonomickou nebo materiální,“ pronesl Srnec.

STARŠÍ DOROST. Poslední mládežnickou kategorií je starší dorost, který sice vyhrál základní soutěž, ale nesplnil cíl. Postup z krajské soutěže do první ligy tak přišel až diplomatickou cestou ve formě protestu proti nedodržení pravidel kvalifikace. „Je výborné, že v další sezoně bude mít hodonínský klub obsazení v první lize juniorů, staršího a mladšího dorostu. Kontinuita kvalitních soutěží tak je zachována,“ říká Srnec.

LOŇSKÉ ÚSPĚCHY. Ten je spojen s výborným vystoupením sedmáků na Mistrovství České republiky.„Hned za ním je postup staršího dorost. I když je vybojovaný u zeleného stolu, tak je pro další roky velmi důležitý,“ tvrdí Srnec.

NEDOSTATEK HRÁČŮ. I vedení hodonínského klubu trápí menší zájem mládeže o druhý nejoblíbenější sport v Česku. „Z minulých let jsme byli zvyklí, že jednotlivé ročníky byly naplněny vždy v počtu kolem dvaceti, někdy i víc. To se nám bohužel již pár let nedaří,“ řekl Srnec, který nabízí začínajícím hokejistům řadu výhod. „Děláme školičku bruslení, v přípravce máme dostatečný počet fundovaných trenérů z řad bývalých hokejistů Baníku, zapůjčujeme za symbolickou částku výstroj, ale i přesto kluci nemají o hokej zájem,“ míní Srnec. „Euforie již prostě v Hodoníně pominula. V době nepříznivého demografického vývoje, kdy dětí ubývá a přitahují je více počítačové hry či jiné záliby, je to velmi složitý problém, se kterým se ale potýkají i větší kluby,“ pokračuje. „Přesto neskládáme zbraně a již v této sezoně chceme v rámci náborové politiky poskytnout celou výstroj zdarma. Doufáme, že si kluci přijdou hokej vyzkoušet a potom u něj i zůstanou, protože náklady nejsou v porovnání s ostatními sporty až tak velké,“ dodává Srnec.

LETNÍ PŘÍPRAVA. Novinkou suché přípravy byla atletická průprava, která se konala pod vedením zkušeného trenéra atletiky Zdeňka Lípy. „Věříme, že se změna v letní přípravě projeví i na ledě,“ přeje si Srnec. Samozřejmostí bylo doplňkové plavání, tréninky v tělocvičně nebo na hřišti, týmové hry, spinning a posilování. „Všechny kategorie jsou výborně připraveny na nadcházející sezonu,“ zdůrazňuje předseda SHKm.

KONKURENCE. Na jižní Moravě je jen pár hokejových klubů. Kromě Hodonína se na mládež zaměřují v Brně, Břeclavi a Znojmě. V nejnižších kategoriích mají své týmy ještě Vyškov a Boskovice. „Troufám si říct, že jsme za Brnem druhým klubem jižní Moravy. Před ostatními týmy máme velký náskok. Což je skvělá vizitka našeho oddílu a zejména práce trenérů, vedoucích mužstev, sponzorů a dalších lidí, kteří pomáhají v činnosti klubu,“ říká Srnec.

ZMĚNY. Největší změny nastaly na funkcionářských postech. Činnost ve výkonném výboru ukončili Tomáš Janota, Jaroslav Crlík a Jan Prčík. „Jejich pracovní a trenérské zatížení jim nedovolovalo se plně věnovat zajištění chodu klubu zejména z hlediska ekonomického což je v dnešní době bohužel priorita,“ vysvětlil Srnec. Jejich místa zaujali David Sasínek, Josef Kotásek a David Lindner. „Složení realizačních týmů zůstává podobné. Někteří trenéři pouze změnili kategorie, což je obvyklé. Nechtěli jsme, aby došlo k ponorkové nemoci,“ říká Srnec. Největší změnou je tak post metodika, kterou přijal brněnský odborník Radko Křivinka. „Spoléháme na to, že přinese do našich řad nové věci, názory a zkušenosti a i přes své mládí dokáže hodonínský klub posunout zase o krok dál,“ konstatoval Srnec.

SPONZOŘI. V průběhu uplynulé sezony se vedení SHKm podařilo navázat dlouhodobější spolupráci s významným partnerem, kterým je G-mont Hodonín. „Ale neobešli bychom se samozřejmě i bez dalších menších sponzorů, podpory svazu, Města Hodonín a příspěvků od rodičů,“ přiznává Srnec.

SPOLUPRÁCE S SHK. Již v minulé sezoně se hodonínský mládežnický tým spojil s mužským celkem pod jedno registrační číslo hokejového svazu. Přechody a střídavé starty v juniorech tak nebudou komplikované. Finanční účty zůstávají i nadále rozdělené. "Naše spolupráce je výborná, takže žádné dva oddíly, jak často slýchám, v Hodoníně nejsou," uvedl šéf SHKm. „Je to jeden celek, který má dva podvýbory se svými kompetencemi, úkoly a rozděleným účetnictvím,“ doplnil.

SPOLUPRÁCE S DALŠÍMI ODDÍLY. Vedení hodonínského klubu již pár týdnů spolupracuje se slovenským týmem Svišti Bratislava a klubem z Uherského Ostrohu. „Kluci ze Slovenska nám pomohou zvýšit konkurenci v jednotlivých žákovských mužstvech. Spolupráce s blízkým oddílem ze Zlínského kraje se zase týká starších ročníků. Aby přesuny hráčů byly jednodušší, domluvili jsme se, že Uherský Ostroh bude hrát v dorostu pod hlavičkou Hodonín B. Věříme, že tato spolupráce povede k oboustranné spokojenosti oddílů a bude dlouhodobější,“ řekl Srnec.

DALŠÍ ROČNÍK. „V další sezoně bychom se chtěli umístit v dorosteneckých kategoriích v popředí tabulky, probojovat se do první šestky žákovské ligy, v mladších ročnících hlavně dbát na zdokonalování dovedností kluků, které prodají v zápasech. U těch nejmenších chceme zvýšit zájem o lední hokej, protože by byla velká škoda, kdyby se za pár let stal zrekonstruovaný zimní stadion opět tržnicí,“ uzavírá povídání Srnec.

další články
Kaufland cup Puky pomáhají: Hodonínští třeťáci si vezou z Brna konečné šesté místo a spoustu krásných vzpomínek
Turnaje
27.3.2024

Loni na podzim probíhala na všech prodejnách obchodního řetězce Kaufland po celé republice velká hokejové soutěž Puky po...
Aleš Bachánek: Když se na sezonu podívám jako na celek, tak podle mě byla úspěšná. Atmosféra na Baníku je jedinečná!
A-Tým
26.3.2024

Na pondělním posledním tréninku A-týmu Baníku jsme si k diktafonu pozvali hned tři respondenty. Tím prvním byl hlavní ko...
Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici
Info
22.3.2024

Do startu nejočekávanější hokejové události roku zbývají pouhé dva měsíce! Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji se do ...