SHKM Baník Hodonín
Dvanáct stovek diváků vidělo v zápase s ďábly skvělý obrat Baníku, který si výhrou upevnil třetí příčku tabulky
Dvanáct stovek diváků vidělo v zápase s ďábly skvělý obrat Baníku, který si výhrou upevnil třetí příčku tabulky
A-Tým
30.12.2023

Poslední duel roku nezačal pro domácí Baník nejlépe, hosté z Nového Jičína se v závěru úvodní dvacetiminutovky dvěma góly v rozmezí necelých tří minuty dostali do dvoubrankového vedení. Zeleno-černí se prosadili až po polovině zápasu, kdy ve vlastním oslabení snížil na 1:2 z domácího pohledu Dominik Luža. Rozhodující momenty zápasu se vměstnaly do 72 vteřin mezi 48. a 50. minutou. Baník nejprve srovnal zásluhou dorážky Petra Krejčího a chvíli po něm rozradostnil 1243 diváků na tribunách Matěj Mach, od jehož brusle se za jičínského brankáře odrazila Dobiášova střela. V poslední minutě ještě Dominik Piták pořádně zabrnkal na nervy všech přítomných, ale hodonínský golman dokázal svou chybu napravit a Baník se tak se starým rokem rozloučil vítězně.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
25. kolo, sobota 30.12.2023
SHKM Baník Hodonín - HK Nový Jičín
HOM
3:2
(0:2, 1:0, 2:0)
NJC
Branky a nahrávky: 33. Luža (Talafa, Dobiáš), 48. Krejčí (Štědrý, Zorko), 50. Mach (Dobiáš, Sajdl) - 17. Olesz (Hruška, Handl), 20. Handl (Olesz, Škarka). Rozhodčí: Škach - Kučera, Peluha. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Střely: 22:35. Diváci: 1243. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Piták (Dolíška) - Talafa, Švejda, Riedl, Rauš (A), Zorko, Sedláček, Bílek - Laciga, Luža, Dobiáš - Novák, Mach, Weintritt - Sibilevič, Sajdl (C), Hložánek - Bachánek, Štědrý, Krejčí (A). Trenér: Aleš Bachánek.
Hořejší (Klimek) - Báchor, Holáň J., Holáň D., Gřesík, Hanák, Kuboš, Hruška, Dudáš - Olesz, Flok, Gebauer (C) - Květoň, Škarka, Konečný - Tarnoczy, Berka, Sluštík (A) - Handl, Maliník (A), Kafka. Trenér: Petr Kuboš.

Komentář k zápasu


Hned v první minutě mohli otevřít skóre hosté, kteří se dostali do samostatného úniku. Piták ale Baník podržel dobrým zákrokem. V páté minutě se v oslabení dostal za jičínskou obranu Krejčí, ale z úhlu si na Hořejšího nepřišel. První opravdu gólovou šanci měl v polovině první části Weintritt, jehož střela z levého kruhu jen těsně minula hostující branku.

Na druhé straně se o chvíli později zaskvěl Piták, který ukázkovým semaforem chytil gólovou střelu jednoho z ďáblů. Skóre se poprvé měnilo v 17. minutě, střelu od modré čáry šikovně tečoval před brankovištěm projíždějící Rostislav Olesz a Nový Jičín se chvíli před první přestávkou dostal do vedení. Půl minuty před přestávkou chybovali hodonínští v obraně, když před Pitákem nechali úplně volného Dana Handla a ten Oleszovu přihrávku od zadního mantinelu proměnil ve druhý gól hostí, kteří tak po první části vedli o dvě branky.

Druhá třetina byla na šance ještě skoupější, ta první opravdu velká se zrodila až ve 33. a znamenala snižující trefu Baníku. V oslabení si faul soupeře vynutil Dobiáš, který v ponechané výhodě zavezl puk do útočného pásma a po zvratné kličce našel na pravé straně volného Talafu. Tomu sice zpracování nevyšlo úplně podle představ, přesto se ale hodonínský zadák dokázal natáhnout a z těžké pozice našel před brankou volného Dominika Lužu, jenž poprvé rozjásal domácí fanoušky.

O pár okamžiků později měl na hokejce vyrovnání Riedl, hodonínský zadák si dobře sjel před branku, kde se k němu po Weintrittově střele odrazil puk, ale golman Hořejší se dokázal včas ke své pravé tyčce přesunout. Do poslední části tak zeleno-černí nastupovali s jednobrankovým mankem. To mohli ďáblové po změně stran znásobit, ale – nejprve Piták vychytal Konečného, chvíli po něm i Olesze a poradil si i s následujícím trestným střílením Květoně.

Baník tak přečkal sérii hostujících tutovek a v 48. minutě se dočkal vyrovnání. Zorkovu střelu od modré tečoval Štědrý, Hořejšímu puk vypadl a ve skrumáži před jičínskou se nejlépe zorientoval Petr Krejčí, který doklepl volný kotouč do brány. Radost na hodonínských tribunách ještě ani pořádně neutichla a Baník v 50. minutě dokonal parádní obrat. Na Dobiášovu střílenou přihrávku nastavil na hraně brankoviště Matěj Mach svou levou nohu pohotově a šikovně tak, že se puk od nože brusle odrazil do brány.

Hostům nebyly protesty nic platné, gól byl uznán a zelenočerní deset minut před koncem poprvé v zápase vedli. S tím se ale ďáblové nechtěli jen tam smířit a v závěru byli hodně blízko vyrovnání. Tu největší šanci připravil Jičínským domácí hrdina Piták, kterému se necelou minutu před koncem třetí části střetly myšlenky. Místo pokusu trefit prázdnou branku hostů, kteří to zkoušeli v šesti, utekl hodonínskému brankáři puk přesně na hůl Olesze, který okamžitě našel před prázdnou hodonínskou brankou volného Konečného. Ostrostelec ďáblů ale nevyrovnal.

Puk směřující do opuštěné klece Baníku dokázal Piták na poslední chvíli tygřím skokem a pomocí čepele své golmanské hole nasměřovat mimo tři tyče. Infarktový závěr tak Baník přežil, připsal si třetí letošní výhru nad Novým Jičínem a upevnil si třetí příčku tabulky, ze které půjde do roku 2024.



Výherní čísla zpravodajů

1. cena: 120, 2. cena: 157, 3. cena: 034, 4. cena: 060, 5. cena: 114, 6. cena: 003, 7. cena: 042, 8. cena: 014, 9. cena: 005.

Ohlasy trenérů


Petr Kuboš (Nový Jičín):
Musím říct, že jsme dnes odehráli dobrý zápas. Jen je škoda, že jsme si z Hodonína neodvezli žádný bod. Hráli jsme dobře do obrany, mrzí nás neproměněné šance, kterých bylo hodně a mohly zápas rozhodnout. (zdroj: hknj.cz)

Fotografie ze zápasu

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...