SHKM Baník Hodonín
Body zůstaly na severu, jedinou trefu Baníku v zápase s Havířovem zařídil Jiří Karafiát
Body zůstaly na severu, jedinou trefu Baníku v zápase s Havířovem zařídil Jiří Karafiát
A-Tým
23.9.2023

První utkání nového ročníku druhé ligy je za námi. Baník jel na daleký sever s defenzivní taktikou, která na domácího havířovského favorita platila. AZet se dostal do vedení až na začátku druhé třetiny po špatném hodonínském střídání. Druhý gól přidali domácí na konci druhé části a třetí trefu po druhé přestávce. Drtiči se gólově probudili až osm minut před koncem, kdy odčaroval kouzlo havířovského brankáře Jiří Karafiát. Baníku dnes ale bojovný výkon podpořený skvěle chytajícím Pitákem na body nestačil a z Havířova odjíždí bez bodů.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
1. kolo, sobota 23.9.2023
AZ Havířov - SHKM Baník Hodonín
HAV
3:1
(0:0, 2:0, 1:1)
HOM
Branky a nahrávky: 22. Klimša (Ševčík), 37. Ficek (Franek, Křivohlávek), 44. Vosátko (Kunc, Křivohlávek) - 52. Karafiát (Krejčí, Němec). Rozhodčí: Škach - Bartek, Frais. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely: 38:20. Diváci: 1173. Průběh utkání: 3:0, 3:1.
Sachr (Šindelka) - Kunc, Vosátko, Valenta, Ševčík, Ficek, Ščurek, Havlík - Franek, J. Křivohlávek, Klimša (A) - Mrva (A), Spratek, Kratochvil - Tvrdý, Ćmiel, Pawliczek - Apolenář, Pavlík, Haas (C). Trenér: Jiří Raszka.
Piták (Dolíška) - Zorko, Němec, Vyrůbalík, Rauš (A), Bílek, Švejda, Sedláček - Karafiát, Luža, Krejčí - Laciga, Sajdl (C), Novák - Dufek (A), Weintritt, Hložánek - Huňady J., Štědrý. Trenér: Aleš Bachánek.

Komentář k zápasu


Hned v první minutě fauloval domácí Klimša a Baník tak měl k dispozici početní výhodu, v ní si ale zeleno-černí žádnou střeleckou příležitost nepřipravili. Podobně se v přesilovce „vedlo“ i Havířovu po vyloučení Rauše a na první zajímavou šanci se tak čekalo až do třinácté minutě, kdy se ve vlastním oslabení dokázal do zajímavého zakončení proháčkovat Luža, ale Sachr byl pozorný.

Pět minut před přestávkou o sobě dali vědět domácí, konkrétně Klimša, který z mezikruží trefil břevno hodonínské branky. V závěru první dvacetiminutovky si oba celky vyzkoušely hru ve čtyřech na obou stranách, ve které se do dobré střelecké pozice šance dostal Mrva, jeho tvrdou bombu ale Piták vykopl pravým betonem a po dvaceti minutách tak byl stav nerozhodný 0:0.

Po přestávce ale dlouho bezgólový stav neplatil, na začátku dvaadvacáté minuty Baník špatně střídal a David Klimša potvrdil pověst kanonýra a otevřel skóre dnešního utkání. Baník byl po inkasované brance jako opařený a Piták musel vytáhnout několik skvělých zákroků, proti velkým šancím AZetu. Tlak domácích se podařilo ztlumit až díky faulu havířovského Ščurka, ani druhá přesilovka Hodonínským ale vůbec nevyšla.

Do první šance ve druhé třetině se Baník dostal až v osmadvacáté minutě, Krejčího střelu vyrazil Sachr jen ke Karafiátovi, ale dorážka hodonínského forvarda mezi tři tyče nezamířila. V šestatřicáté minutě byl vyloučen Klimša, Baník tentokrát sehrál početní výhodu lépe, ale do střeleckého zakončení se zeleno-černí ani tentokrát nedostali… a tak přišel trest. Poté, co domácí ubránili čtvrté oslabení, ujeli do přečíslení a střela Dominika Ficka prošla Pitákovi mezi betony a došourala se až za brankovou čáru.

Havířov byl ve druhé třetině jasně lepší, na střely ji vyhrál 14:7 a jen díky výborně chytajícímu Pitákovi ztrácel Baník po čtyřiceti minutách jen dva góly. Skóre 2:0 platilo do 44. minuty. Piták nejprve dvakrát dobře zasáhl, střelu Davida Vosátka od modré ale neviděl a puk skončil pod jeho břevnem. V polovině poslední třetiny vytáhl další výborný zákrok Piták, na kterém ztroskotal dnes hodně viditelný Klimša.

Až osm minut před koncem se gólu dočkali konečně i Hodonínští. Postaral se o to Jiří Karafiát, kterého do samostatného úniku vyslal Krejčí. Útočník Baníku svůj nájezd zakončil přesnou střelou nad lapačku. Čtyři a půl minuty před koncem třetí třetiny dopravil puk do havířovské branky Sajdl, gól ale nemohl platit, protože hodonínský kapitán v pádu znemožnil Sachorovi zasáhnout. Baník to v závěru zkusil se šesti hráči v poli, ale na výsledku 3:1 už sedmatřicetivteřinová powerplay nic nezměnila.

Ohlasy trenérů

Jiří Raszka (Havířov):
Věděli jsme, že to bude těžké utkání. První třetina byla z naší strany hodně nervózní. Kluci si uvědomovali zodpovědnost a důležitost utkání. Od druhé třetiny jsme se vrátili k tomu, co chceme hrát a vrátila se nám taková lehkost. Začali jsme si plnit to, co jsme si řekli a byli jsme za to odměněni brankami. Měli jsme územní i herní převahu, ale až prvním gólem to z nás spadlo. Odehráli jsme zápas velmi dobře směrem dozadu a soupeře jsme do moc šancí nepustili.

Aleš Bachánek (Hodonín):
Jeli jsme do Havířova s tím, že budeme bránit, že budeme hrát zezadu. V první třetině se nám to dařilo a moc jsme domácí do hry nepoustěli a drželi jsme krok. Ve druhé třetině přišly nějaké chyby, jako při prvním gólu, kdy jsme špatně střídali, nebo u toho druhého, kdy jsme si nepohlídali hráče ve středním pásmu… Dá se říct, že jsme udělali dvě chyby a byli jsme za ně potrestáni. Třetí třetina už byla z mého pohledu zase vyrovnanější, měli jsme i nějaké šance, dali jsme i gól, ale Havířov si dnes zasloužil vyhrát.

Fotografie ze zápasu

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...